MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τραπεζικός πανικός στην Ιταλία: Η καγκελάριος απέρριψε τελικά το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού, για την απ’ ευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών με 40 δις €

Αφού η ιταλική κυβέρνηση άφησε να περάσουν λίγες ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος, προσπάθησε τη Δευτέρα το πρωί να το εκμεταλλευθεί προς όφελος της – ζητώντας την ενίσχυση του χρεοκοπημένου τραπεζικού της συστήματος από την Ευρωζώνη, με το ποσόν των 40 δις €. 

Ουσιαστικά απαίτησε την εξαίρεση της από τους κανόνες τις Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η κρατική χρηματοδότηση, καθώς επίσης από τη νέα συμφωνία περί εσωτερικής διάσωσης των τραπεζών (Bail in) – η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2016. 

Με τα χρήματα αυτά σχεδιάζει να στηρίξει τις τράπεζες της είτε απ’ ευθείας, μέσω της αύξησης των κεφαλαίων τους, είτε με την παροχή εγγυήσεων – αφού τα ποσά που διαθέτει το επενδυτικό σχήμα με την πομπώδη ονομασία «Άτλαντας» (5 δις €), το οποίο ίδρυσε πρόσφατα, είναι αδύνατον να φτάσουν.

Ως αιτιολογία η Ιταλία χρησιμοποίησε την τεράστια πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, λόγω του BREXIT – αφού πολλές από αυτές έχασαν μόνο την περασμένη Παρασκευή το 20% της χρηματιστηριακής τους αξίας. 

Εν τούτοις, με κόκκινα δάνεια που πλησιάζουν τα 360 δις €, καθώς επίσης με την οικονομία της χώρας σε συνεχή υποχώρηση, οι χρεοκοπίες τραπεζών είναι αναπόφευκτες, ακόμη και αν εγκρινόταν τα 40 δις € – ενώ, επειδή αρκετοί Ιταλοί Πολίτες έχουν τοποθετήσει τις καταθέσεις τους σε τραπεζικά ομόλογα, ο κίνδυνος να υποστούν μεγάλες ζημίες από τις αναπόφευκτες εσωτερικές διασώσεις είναι πολύ μεγάλος. 

Το γεγονός αυτό είναι προφανώς γνωστό στην καγκελάριο, η οποία είναι προετοιμασμένη για τις πιέσεις που θα δεχτεί και από άλλες χώρες – οι οποίες επίσης θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση που προκάλεσε το BREXIT, εκβιάζοντας κατά κάποιον τρόπο την ΕΕ να αμβλύνει τους κανόνες της. 

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως αρνήθηκε να εγκρίνει στην Ιταλία την εξαίρεση που ζήτησε (πηγή), μη αποδεχόμενη την αιτιολογία – γεγονός που σημαίνει πιθανότατα ότι, οι επενδυτές θα θορυβηθούν ακόμη περισσότερο, αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους από τις ιταλικές τράπεζες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου