MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Η χώρα βαδίζει μέσα σε λίγες ημέρες σε εκλογές και οι πολίτες αισθάνονται σαστιμένοι και αποσβολωμένοι. 

Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει απωλέσει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας του.

Έχει γίνει προσφιλής και πρόσφορος τόπος εύρεσης εργασίας υιών, θυγατέρων, ανηψιών κλπ. πρώην βουλευτών και η πολιτική στη χώρα μας έχει αναχθεί σε κληρονομικό επάγγελμα. Οι βουλευτές, κατά μεγάλη πλειοψηφία, κληρονομούν τις έδρες τους στους απογόνους τους. Ενώ είναι παγκοσμίως γνωστό ότι για να πάρεις μία επαγγελματική θέση είναι απαραίτητο να υποβάλεις το πλήρες βιογραφικό σου και στη συνέχεια να κριθείς, στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν ισχύει αυτό. Αρκεί να έχει κάποιος ένα δυνατό όνομα, με παρελθόν στην πολιτική αρένα ή να λάβει την έγκριση του αρχηγού. Από εκεί και στο εξής όλοι οι δρόμοι ανοίγουν διάπλατα. 

Είναι η Λιτότητα ο Μόνος Δρόμος Ανάκαμψης για την Ελλάδα;

Μαθήματα από την Ισλανδία...

Του Ιωάννη Θεοδοσίου
Καθηγητή Οικονομικών, Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν 


Εισαγωγικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προχώρησαν στην επιβολή ενός τρίτου γύρου βαριάς λιτότητας στο ελληνικό κράτος με την πλήρη συνεργασία της πλειονότητας του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου. Η καταστροφική λιτότητα έχει ήδη προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 25% μέσα σε 5 χρόνια, όταν το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης μειώθηκε κατά 20% και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 11%.