MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

Το άρθρο 

Κάπως έτσι και γω και τόσοι άλλοι με τις μαύρες τεράστιες σακούλες σκουπιδιών (για πτώματα) βγήκαμε να πάμε να εισπράξουμε τα ευρώ(που δεν έχουμε) από τα ΑΤΜ. Αδιαμφισβήτητα είναι η φωτογραφία του Σαββατοκύριακου. Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. 

Όλοι αυτοί που έκαναν ουρές στα ΑΤΜ προφανώς έχουν -έστω κάποια- χρήματα, ή πήγαν να πάρουν τη σύνταξή τους. Φανταστείτε λοιπόν σε τι κατάσταση είναι οι Έλληνες, με τα εκατομμύρια ανέργους ή στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, για να είναι τόσοι λίγοι στα ΑΤΜ αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας(κι αυτό δεν θα το σχολιάσει μάλλον κανείς στα γνωστά μας ΜΜΕ). 

Όλοι οι "δημοκράτες" που έσυραν την Ελλάδα στα μνημόνια, σκούζουν, τσιρίζουν και ουρλιάζουν ενάντια στο δημοψήφισμα - με τη σειρά σε πασαρέλα από τις οθόνες. Απ' αυτό και μόνο καταλαβαίνει απολύτως κανείς. 

Νέα δήλωση Τσίπρα: Ζητήσαμε νέα παραταση απο τους θεσμούς – ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ

Είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις και η καταβολή μισθών και συντάξεων είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Όπως είπε, απέστειλε νέα επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης με την οποία ζητεί νέα παράταση του προγράμματος. 


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ 

Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης. 

Σοκ και δέος στις αγορές τη Δευτέρα

Τσουνάμι ανασφάλειας χτυπάει την Ευρωζώνη. Sell off σε μετοχές και ομόλογα της περιφέρειας. Σε ελεύθερη πτώση το ευρώ 

Ενώ στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος η συζήτηση περιστρέφεται στην επιβολή capital controls και στη δυνατότητα λειτουργίας των τραπεζών, παγκοσμίως αναλυτές, traders και επενδυτικοί οίκοι προετοιμάζονται για τον Αρμαγεδδώνα. «Τη Δευτέρα ψηφίζουν οι αγορές» έλεγε κορυφαίος τραπεζίτης στο sofokleousin.gr τα ξημερώματα, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «το όπλο είναι στον κρόταφο του Σόιμπλε και έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τσίπρα».

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί τώρα να χρησιμοπιήσει τις αγορές ως μοχλό πίεσης στην παρασκνιακά συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση. Εκεί ήδη οι θεσμοί και οι εταίροι βρίσκονται σε πανικό, διαρρέοντας ότι η πρότασή τους έχει αποσυρθεί από τραπεζί και συνεπώς δεν υπάρχει αντικείμενο Δημοψηφίσματος, ενώ πολλά είναι τα σενάρια που θα αναδυθούν τις επόμενες ώρες και μέχρι τη Δευτέρα.

Η «γερμανική απληστία» οδήγεί την Ελλάδα εκτός ευρώ και όχι η κυβέρνηση!

Του Νίκου Σταματάκη
 
Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος. 

Προτού προχωρήσουμε σε ορισμένες διαπιστώσεις, ας υπογραμμίσουμε ότι προϋπόθεση για μια επιτυχή για την Ελλάδα έκβαση των οποιωνδήποτε σεναρίων – περιλαμβανομένης και της επιστροφής στη δραχμή (η οποία καθόλου δεν ισοδυναμεί με καταστροφή σύμφωνα με κορυφαίους οικονομολόγους) – είναι η εθνική ΕΝΟΤΗΤΑ. Μόνο εάν ο ελληνικός λαός – και ο ελληνισμός ολόκληρος – πορευθεί ενωμένος σαν μια γροθιά θα έχουν οι ιστορικές αυτές ώρες ευτυχή κατάληξη.

Τηλεδιάσκεψη των G7 συγκαλούν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα - Τρόμαξαν από το tweet του Ν.Κοτζιά!

FT: "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ" 

Οι ΗΠΑ ανησυχούν μετά την απόφαση διενέργειας δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση με ερώτημα την αποδοχή ή όχι των εθνοκτόνων προτάσεων των δανειστών και προγραμμάτισαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη των G-7 απόψε για την Ελλάδα, με σκοπό να πιέσουν τους Γερμανούς να αλλάξουν γρήγορα στάση, πριν αυτό κοστίσει στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ. 

Οι Αμερικανοί τρόμαξαν σφόδρα όταν απάντησε με ένα αιχμηρότατο tweet χθες το βράδι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην απόρριψη εκ μέρους του Euirogroup της ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφορικά με την ρευστότητα των τραπεζών. 

Μη αναστρέψιμες κινήσεις / Στρατηγική πράξη / Σεβασμό προς τον συνάνθρωπο

Ν. Λυγερός 

Μη αναστρέψιμες κινήσεις

Έχει πάντα ενδιαφέρον να κάνεις κινήσεις σε επίπεδο τακτικής αλλά πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει ακριβώς σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο, αλλιώς μπορεί να λειτουργείς και σε πλαίσιο χειραγώγησης. Όταν υπάρχει το ανάλογο στη στρατηγική και στην υψηλή στρατηγική πρέπει να σκεφτείς αποκλειστικά τις μη αναστρέψιμες κινήσεις, δηλαδή εκείνες που αποτελούν πράξεις που αλλάζουν την πραγματικότητα. Διότι είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον, εφόσον δημιουργούν μια διακλάδωση με την ύπαρξή τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να υπολογίσουμε πολύ προσεκτικά αυτές τις μη αναστρέψιμες κινήσεις και βέβαια να μην τις παρουσιάζουμε στους άλλους ως κινήσεις που διορθώνονται, αφού έχουν επιλεχθεί μετά από απόφαση. Έτσι όταν ερμηνεύονται ως απλές κινήσεις για επικοινωνιακούς λόγους, δεν αλλάζει τη στρατηγική τους υφή, διότι αυτοί είναι εξ αρχής.

Η «πιστολιά» της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα φέρει τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα στις διεθνείς αγορές!

Η DEUTSCHE BANK «ΤΡΕΜΕΙ» ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ «ΨΗΦΙΖΟΥΝ» ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Με την συνεδρίαση της ΕΚΤ να είναι προ των πυλών, καθώς σήμερα στις 12 θα αποφασιστεί η επέκταση του ELA, νέα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια για το τι μπορεί να σημάνει για τις διεθνείς αγορές μια μη πληρωμή του ΔΝΤ από μέρους της Ελλάδας. 

Ενώ στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος, η συζήτηση περιστρέφεται στην επιβολή capital controls και στη δυνατότητα λειτουργίας των τραπεζών, παγκοσμίως αναλυτές, traders και επενδυτικοί οίκοι προετοιμάζονται για τον Αρμαγεδδώνα. «Τη Δευτέρα ψηφίζουν οι αγορές» έλεγε κορυφαίος, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «το όπλο είναι στον κρόταφο του Σόιμπλε και έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τσίπρα». 

Ο Πολ Κρούγκμαν Για Το Δημοψήφισμα – : Ο Τσίπρας κάνει το σωστό για δύο λόγους

Για ακόμη μία φορά, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, αναφέρεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει δημοψήφισμα.

Ο Πολ Κρούγκμαν, που έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην ελληνική κρίση χρέους, αφιερώνει ένα ακόμη άρθρο στο ελληνικό ζήτημα, στους Financial Times. 

Αυτή τη φορά αναφέρεται στο επερχόμενο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας σωστή την κίνηση του Έλληνα πρωθυοπυργού, Αλέξη Τσίπρα. 

Αναλυτικά, γράφει ο Πολ Κρούγκμαν: 

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ξεκάθαρο μήνυμα πως το δημοψήφισμα, και η αρνητική ψήφος, είναι μέρος της διαπραγματευτικής στατηγικής της κυβέρνησης έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός. 

Τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν συνιστά επιλογή «ρήξης με την Ευρώπη», και προσέθεσε δηκτικά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια ούτε του Γερούν Ντάισελμπλουμ ούτε του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να προσφύγει στο λαό.