MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Γιατί το χρέος είναι παράνομο

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος ΜΑ, Ph.D

Όταν γεννήθηκε το ευρώ ένας νέος κόσμος ήρθε στην επιφάνεια. 

Η ΕΚΤ εγγυήθηκε ένα κόσμο χωρίς πληθωρισμό, αφού μια μηχανή θα παρήγαγε χρήμα για όλη την Ευρώπη, στην Φρανκφούρτη. Χρήμα που η προσφορά του αφελώς είχε υποτεθεί ότι θα είναι πλήρως ελεγχόμενη. 

Το τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο ότι οι τράπεζες δεν κάνουν λάθος στην τιμολόγηση τους, που σημαίνει παρελθόν, παρόν, μέλλον είναι ένα, είχαν απελευθερωθεί πλήρως. Ήσαν πέραν παντώς ελέγχου στη δημιουργία χρήματος για δουλειές χρηματοοικονομικές. Οι τιμές των χρηματοοικονομικών προϊόντων στο μεταξύ, παρέμειναν και παραμένουν εκτός του δείκτη του πληθωρισμού (γιατί άραγε; δεν θα πάρετε απάντηση ποτέ, απλά ένα βήξιμο).

Τα νούμερα του «θανάτου» που παρουσίασε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup

Τα νούμερα του «θανάτου» για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία που είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών που επέβαλαν οι εταίροι και οι διεθνείς πιστωτές στην Ελλάδα, τα χρόνια των μνημονίων, παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στους ομολόγους του στο Eurogroup, αλλά και δημοσιοποίησε αμέσως μετά στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα στα χρόνια αυτά μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων 37% , τις συντάξεις κατά 48%, η ανεργία αυξήθηκε κατά 26%, υπάρχει αποπληθωρισμός -2% (ένδειξη ύφεσης), το ΑΕΠ έχασε το 27%, αυξήθηκαν οι φόροι όπως και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ και το χρέος εκτινάχθηκε στο 180% του ΑΕΠ.

Ζ.Κωνσταντοπούλου: "Παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο όλο το μνημονιακό χρέος 242 δισ. ευρώ" - Τι προτείνει

Παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χαρακτηρίζει η Επιτροπή Αλήθειας, δημόσιο χρέος ύψους τουλάχιστον 242 δισ. ευρώ, ζητώντας παράλληλα την αναστολή της πληρωμής του και στην συνέχεια την έναρξη διαδικασιών αμφισβήτησης ή μονομερής διαγραφής του. 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πρώτου κύκλου εργασιών της Επιτροπής που ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση δίνει «σκληρή» διαπραγματευτική μάχη προκειμένου να κλείσει αμοιβαία επωφελή συμφωνία.