MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Δυσμενέστερους όρους συνεργασίας πρότειναν οι Ρώσοι.

Του Γιώργου Δελαστίκ

Μόνο θετική μπορεί αναμφίβολα να είναι η αποτίμηση των πολιτικών και οικονομικών αποτελεσμάτων της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Πρέπει να είναι κανείς εμπαθής εχθρός της κυβέρνησης ή φερέφωνο των αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων για να ισχυριστεί το αντίθετο, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα είναι επιπλέον και γελοίος. Από εκεί και πέρα όμως θα ήμασταν και εμείς οι υπόλοιποι φαιδροί, αν δεν ομολογούσαμε ευθαρσώς ότι ακόμη και αυτή η επιτυχημένη επίσκεψη αποκάλυψε την υποβάθμιση που έχει υποστεί η Ελλάδα λόγω της μνημονιακής πολιτικής που της επιβλήθηκε με αφορμή την οικονομική κρίση και πρωτίστως την κρίση του δημόσιου χρέους.

Το μεγάλο γεωπολιτικό «όπλο» της Αθήνας – Η Ελλάδα «μήλον της έριδος» των αυτοκρατοριών

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Του Γιώργου Kαπόπουλου
 
Από την εποχή του Καποδίστρια

«H Eλλάδα δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει ρωσική, κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει βρετανική», είχε πει ο πρώτος πρέσβης της Bρετανίας στην Eλλάδα Sir Edmund Lyons. Λίγα χρόνια πιο πριν, στην Πινακοθήκη των Aνακτόρων του Mπάκιγχαμ, μετά από παρατεταμένη αναμονή, ο Iωάννης Kαποδίστριας, που μόλις είχε επιλεγεί ως κυβερνήτης της Eλλάδος, εισέπραξε με την προσβλητική συμπεριφορά του βασιλιά τη δυσαρέσκεια του Λονδίνου για τη φιλορωσική του τοποθέτηση. O μονάρχης τον προσπέρασε και μετά γύρισε για να πει: «A, είσθε εδώ κύριε κόμη;»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – Η ΕΕ ΔΙΝΕΙ «ΔΩΡΟ» ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ένταξη Τουρκίας από το παράθυρο. 

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 

Πώς προωθείται το μοντέλο των Fax της Νορβηγίας, με τη Λευκωσία να ποιεί την νήσσαν λόγω συνομιλιών 

Πώς η Αθήνα στηρίζει την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας και την αναβάθμισή της σε περιφερειακή δύναμη 

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη 

Το πρόβλημα δεν είναι εάν θα αρχίσουν οι συνομιλίες ή όχι, αλλά εάν ο στόχος θα είναι η λύση ή η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, και τις δηλώσεις του κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο στόχος των συνομιλιών είναι η διχοτόμηση της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη, εκ των οποίων το ένα θα είναι το σημερινό ψευδοκράτος, το οποίο θα αναγνωριστεί διά των υπογραφών μας. Δηλαδή, αντί η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η αντιδήλωση που η ΕΕ εξέδωσε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015 καθορίζει, θα αναγνωρίσουμε εμείς το ψευδοκράτος και θα το εντάξουμε στην ΕΕ! 

Γιατί τόση "αντιρωσική υστερία"; Η επίσκεψη Τσίπρα και οι "προειδοποιήσεις"

Γράφει ο Ηλίας Ηλιόπουλος* 

Φαντασθείτε ότι ο (τάδε ή δείνα) Πρωθυπουργός της Ελλάδος αποφασίζει, μιαν ωραίαν πρωΐαν, να επισκεφθεί, επί παραδείγματι, το Παρίσι και να συναντήσει τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ή, πάλι, να επισκεφθεί το Λονδίνο και να συναντήσει τον ομόλογό του Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φαντασθείτε, λοιπόν, ότι, εξ αίφνης, άπαντες σχεδόν οι έχοντες και κατέχοντες βήμα εις τα εγχώρια ΜΜΕ εξαπολύουν μιαν επίθεση ή, μάλλον, ένα καταιγισμό επιθέσεων εναντίον του (τάδε ή δείνα) Πρωθυπουργού της Ελλάδος, επειδή …ετόλμησε (άκουσον-άκουσον!) να μεταβεί εις Παρισίους ή Λονδίνον!