MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ραγίζει η εικόνα της Μέρκελ

Το 1999, όταν η Μέρκελ ήταν ακόμα νέα στην πολιτική, δεν δίστασε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, «μαχαιρώνοντας» πισώπλατα τον μέντορά της, τον άνθρωπο ο οποίος της άνοιξε τις πόρτες της πολιτικής, Χέλμουτ Κολ. «Του έχωσε το μαχαίρι στην πλάτη και το γύρισε δύο φορές» είχε πει ο δημοσιογράφος Καρλ Φελντμάγερ. Αυτή ήταν η στιγμή που πολλοί Γερμανοί για πρώτη φορά θα μάθαιναν για την Ανγκελα Μέρκελ.

Χρόνια αργότερα, ο Μίκαελ Νάουμαν, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, θα καθίσει δίπλα στον Κολ σε ένα δείπνο και θα τον ρωτήσει: «Κύριε Κολ, τι ακριβώς θέλει αυτή;» «Εξουσία» θα πει ο Κολ λακωνικά. Σήμερα, πολλοί αποκαλούν «φίδι» την ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης. Μια ηγέτιδα που ακολουθεί τους νόμους της δικής της ηθικής, όπως είχε πει ο Γιούργκεν Χάμπερμας, επιβάλλοντας με επιτυχία μέχρι σήμερα τα σχέδιά της.

Κρούγκμαν: «Δελφικό διάβημα» η απόφαση του Eurogroup – Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα

Ως Δελφικό χρησμό χαρακτηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν τη συμφωνία του χθεσινού Eurogroup και υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι ήττα για την Ελλάδα μόνο εάν οι Έλληνες την αντιμετωπίσουν ως τέτοια.

«Εντάξει, έχουμε μια συμφωνία εκ νέου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία όμως ... τι;» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος στη στήλη του στους New York Times. “Έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, και επιπλέον κάτι που μοιάζει με μια συμφωνία ώστε να τηρηθούν από την Ελλάδα, για την ώρα, οι δημοσιονομικοί στόχοι, στο πλαίσιο της αποτροπής της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Το θέμα είναι ποιες είναι ποιες «αλυσίδες» συνοδεύουν τη συμφωνία» συμπληρώνει.

Ο Μ. Γλέζος ζητά συγνώμη από το λαό και καλεί τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσει.

Μετά την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ζητά την αλλαγή ηγεσίας, έρχεται ένα άρθρο φωτιά του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου στην ιστοσελίδα «Κίνηση Ενεργών Πολιτών» με τον τίτλο «Πριν είναι αργά», ο οποίος αφενός ζητά συγνώμη από τον ελληνικό γιατί συνήργησε στην ψευδαίσθηση που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου καλεί την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσηκωθεί και να μην επιτρέψει αυτή τη σκλαβιά. 

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής: 

«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση. 

Τι πήραμε - τι χάσαμε από τη σύμβαση υβρίδιο με τους δανειστές

Λίγες ώρες μετά το ιστορικό Eurogroup αλλά και λίγες ώρες πριν την επιστολή με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση αναλύουμε όσα ξέρουμε μέχρι τώρα.

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Τα κέρδη:

  • Εύλογα πλεονάσματα, φεύγει φέτος το 3% ως υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα
  •  Κοινή συμφωνία σε προτεινόμενα μέτρα και έλεγχο προγράμματος
  •  Δανεισμός τραπεζών από την ΕΚΤ και επιλέξιμα ομόλογα
  •  Όχι νέα μέτρα με μειώσεις, απολύσεις, φόρους