MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΤΑ ΝΤΡΑΓΚΙ! Πέρασε νόμο που απαγορεύει στην ΕΚΤ να ελέγχει τις γερμανικές τράπεζες

Με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τη … Γερμανία του Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή έναν νέο νόμο που ουσιαστικά αφαιρεί από την ΕΚΤ εποπτικές εξουσίες, στις γερμανικές τράπεζες. 

Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν αναφέρεται στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες να ζητάει παραχώρηση εξουσιών, όταν όμως αυτό έχει να κάνει με τη Γερμανία, τα δεδομένα αλλάζουν… 

Αφορμή αποτέλεσε η ψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο νόμου που ουσιαστικά αφαιρεί από την ΕΚΤ εποπτικές διαδικασίες και επιτρέπει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να καθορίζει αυτό τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών, τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και τη λήψη εσωτερικών αποφάσεων. Ουσιαστικά, το Βερολίνο εμποδίζει την ΕΚΤ από το να ελέγχει προληπτικά τράπεζες και να ζητάει τη λήψη μέτρων όπως την ανακεφαλαιοποίησή τους όταν κρίνει ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας. 

Από την πλευρά της, πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να προσφύγει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να προσφύγει, όπως έχει δικαίωμα, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) κατά της Γερμανίας με αφορμή τον νέο νόμο. Θεσμικά η Κομισιόν είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και είναι επιφορτισμένη με την ορθή εφαρμογή τους, ενώ έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά κράτους-μέλους στο ΔΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου