MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Νέο δάνειο - Με το ένα χέρι τα παίρνουμε με το άλλο τα δίνουμε πίσω

Σχεδόν αυτόματα αφού έγινε η αποταμίευση των χρημάτων της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας, ένα «γενναίο» ποσό το χρησιμοποιήσαμε για να αποπληρώσουμε προηγούμενες οφειλές στους ίδιους δανειστές. Αν και τα ονόματα των οργανισμών που μας δανείζουν αλλάζουν, οι δανειστές είναι πάντα οι ίδιοι.

Από τη πρώτη δόση των συνολικά 26 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο νέο μνημόνιο συνεργασίας, τα 3,4 δισ. ευρώ έφυγαν «σφαίρα» για την πληρωμή του ελληνικού ομολόγου που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ).

Με εξαίρεση τα 10 δις που μένουν σε ειδικό λογαριασμό για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα θα επιστρέψουν πίσω στους δανειστές για την πληρωμή παλαιότερων δανείων.

Το ποσό αυτό αποτελείται από:

Τα 10 δισ. ευρώ μένουν στην άκρη, με τη μορφή ομολόγων του ESM που θα είναι κατατεθειμένα σε ειδικό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες.

13,7 δισ. ευρώ μετρητά σπάνε στα δύο και τα πρώτα 12,7 δισ. ευρώ επιστρέφονται πίσω στους διεθνείς πιστωτές της χώρας, για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων (ΕΚΤ, ΔΝΤ,EFSM).

Το 1 δισ. ευρώ που απομένει θα διατεθεί στην εγχώρια αγορά για την εξόφληση ενός μικρού μέρους από τα «φέσια», τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Περίπου, 2,3 δισ. ευρώ θα πάνε στη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος και από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, από τα 13 δισ. της πρώτης δόσης, «περίπου €12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα). Σχεδόν €1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Δηλαδή μόνο περί τα 3,1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να πέσουν στην πραγματική οικονομία, συνολικά ενώ τα υπόλοιπα είτε επιστρέφουν στους ξένους δανειστές, είτε θα «βουλώσουν» τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου