MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η Γερμανία σπρώχνει την οικονομία της ΕΕ σε καταστροφή

Του Ντάνιελ Γκρος*

Όταν η οικονομική κρίση αγκάλιασε την Ευρωζώνη, το 2012, ήταν η Γερμανία που την έσωσε από την οικονομική καταστροφή. Τώρα όμως η Γερμανία είναι αυτή που φρενάρει κάθε κίνηση προς τα μπρος. Φυσικά το 2012 η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έδρασε όταν κατάφερε να πείσει το εσωτερικό της ακροατήριο ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.

Η Τρόικα «τιμωρεί» την κυβέρνηση με πρόσθετα μέτρα 400 εκατ. ευρώ το 2015

Του Κωστή Πλάντζου 

Με την απαίτηση να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, «τιμωρεί» η Τρόικα την κυβέρνηση, για το «λάθος» της να καταργήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ στα ακίνητα (το γνωστό ΕΕΤΗΔΕ που μετεξελίχθηκε σε ΕΕΤΑ). Από το 2013 ήδη, όταν η κυβέρνηση επέμεινε να καθιερώσει τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η Τρόικα γινόταν πάντα έξαλλη όταν άκουγε «έσοδα απ΄τον ΕΝΦΙΑ». 

Η Φινλανδία πέφτει στο λάκκο που έσκαψε για την Ελλάδα

Στο λάκκο που έσκαβε για την Ελλάδα φαίνεται πως πέφτει η Φινλανδία, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times θα είναι ο επόμενος μεγάλος ασθενής της ευρωζώνης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φινλανδία ήταν η χώρα που επέμενε ακόμα περισσότερα και από τη Γερμανία στην επιβολή σκληρών προϋποθέσεων στην Ελλάδα για το πρόγραμμα στήριξης. Την ίδια στιγμή, όμως η δική της οικονομία βυθιζόταν, ενώ σήμερα η χώρα διανύει τον τρίτο συνεχή χρόνο οικονομικής συρρίκνωσης, ενώ το δημόσιο χρέος της αυξάνεται. «Οποιοδήποτε είδος ανάπτυξης μέσα στο 2015 μοιάζει μάλλον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Η Γερμανική διαστροφή

Εάν περιμένει η Ελλάδα τη βοήθεια της καγκελαρίου, αποδεχόμενη την παράλογη πολιτική που της επιβάλλεται δικτατορικά, κάνει μεγάλο λάθος – το μόνο που θα μπορούσε να πετύχει, θα ήταν να παραμείνει στο διηνεκές η δαμόκλειος σπάθη επάνω της «Θεωρούμε ως ένα διαρκές, διαχρονικό και αποτρόπαιο έγκλημα την οικονομική πολιτική, η οποία επιβλήθηκε «τιμωρητικά» στην πατρίδα μας, από την ευρωπαϊκή παραλλαγή του ΔΝΤ: από την Τρόικα, στην οποία η πρωσική Γερμανία δίνει ουσιαστικά την κατεύθυνση».