MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Υπό κατάρρευση το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα, λέει ο Economist

Ότι οι πιθανότητες για ανάκαμψη της Ελλάδας μετά από έξι χρόνια δυστυχίας βελτιώνονται σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Economist που κάνει λόγο για ανασύνθεση του ελληνικού πολιτικού σκηνικού.

Αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ως τεστ εμπιστοσύνης και τη συρροή τουριστών, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 19 εκατομμύρια επισκέπτες μέσα στο 2014.

Αυτό ωστόσο το κύμα αισιοδοξίας δεν φαίνεται να διαχέεται και στους Έλληνες ψηφοφόρους ώστε να επιστρέψουν σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, καθώς η ανεργία παραμένει άνω του 26%, η εργασιακή ανασφάλεια είναι διάχυτη και η φτώχεια απειλεί ευρεία κοινωνικά στρώματα.

«Έπρεπε να αφήσουμε τους Έλληνες στην τύχη τους αφού δεν εφάρμοσαν τίποτε»

«Ο συσχετισμός δυνάμεων έχει αλλάξει. Με το που θα λάβει την τελευταία δόση, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πάψει να συνεργάζεται (σ.σ. Deutsche Welle: με τους δανειστές), υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ. Σε συνέντευξή του στο Focus Online, επισημαίνει ότι ποτέ δεν ήταν μεγάλος ο ζήλος των Ελλήνων να εφαρμόσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και «στο μέλλον θα δούμε ότι αυτές δεν θα εφαρμοσθούν σχεδόν καθόλου».

Πρόταση "βόμβα" από Γερμανό Επίτροπο: Σύνταξη στα 70 για να μην στείλουμε λάθος μήνυμα στους Έλληνες

Ο Επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ επικρίνει τη «σύνταξη στα 63» στη Γερμανία και αντιπροτείνει άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης, επικαλούμενος μάλιστα την περίπτωση της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί την Τρίτη στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου και μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γερμανός Επίτροπος επικαλείται τις δημογραφικές εξελίξεις, αλλά και τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Ανεργία: Μεγαλώνει το χάσμα Βορρά και Νότου

Γράφει ο Γιώργος Κανελλόπουλος

Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αποτυπώνουν οι τεράστιες διαφορές στην οικονομική κατάσταση ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά που ευημερεί και τον Νότο που αναγκάζεται να εφαρμόζει σκληρά προγράμματα λιτότητας, πληρώνοντας το τίμημα της ύφεσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Η Ισπανία και η Ελλάδα κατέχουν το θλιβερό προνόμιο να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις περιφέρειες που παρουσιάζουν την υψηλότερη ανεργία σε ολόκληρη ΕΕ. Τα ποσοστά μάλιστα είναι εντυπωσιακά και δεν έχουν προηγούμενο, καθώς σε περιφέρειες των δύο χωρών ξεπερνούν ακόμη και το 35%!

Γιάννης Βαρουφάκης: Στον αστερισμό της νέας φούσκας

Όταν το 2010 έσκασε η φούσκα της ελληνικής οικονομίας, πολλοί χαρήκαμε ότι, τουλάχιστον, κατέπεσαν οι φαντασιώσεις περί «ισχυρής Ελλάδας», «θωρακισμένης οικονομίας» και «λευκών τρυπών». Φαντασιώσεις που θεμελίωναν όχι μόνο την ξέφρενη πορεία προς τον οικονομικό γκρεμό αλλά και μια...αντιαισθητική έφεση προς το κιτς, το κενό περιεχομένου, το δήθεν.