MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ν. Λυγερός - Πρέπει να υπάρξει μια νέα Φιλική Εταιρεία

(Αναδημοσίευση Παλαιότερου Άρθρου)

O Λυγερός, η Φιλική Εταιρεία, και το επίκαιρο ζητούμενο του Ελληνισμού

«Το σκοτάδι είναι ένα πλαίσιο λειτουργίας για αυτόν που παράγει φως»

Συνέντευξη του Καθηγητή Γεωστρατηγικής και Στρατηγικού Αναλυτή κ. Νίκου Λυγερού, στις 2.1.12 στην εκπομπή Casus Belli της Δήμητρας Αλεξάκη.

Πόσο χρειαζόμαστε σήμερα ένα σύγχρονο ανάλογο της Φιλικής Εταιρείας;

Είναι αυτό εφικτό;

WSJ: Ισως και σε 200 χρόνια να ξεχρεώσει η Ελλάδα.

Ο χρονικός ορίζοντας της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας απασχολεί τη Wall Street Journal, η οποία σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για το πότε και πως θα μπορέσουν τα τερματιστούν τα «αιώνια κυλιόμενα» δάνεια...τονίζοντας ότι ίσως η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της σε 100 ή 200 χρόνια.

«Η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ ξεκίνησε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον και, ενώ ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι στην κορυφή της ατζέντας, η Ελλάδα δεν απέχει αρκετά από αυτή. 

Στοιχεία σοκ για την απασχόληση - Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις έκλεισαν την τελευταία πενταετία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ – 450.000 ασφαλισμένοι βρέθηκαν στο δρόμο

Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις εξαφάνισε από το Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον  Ιανουάριο του 2013, η ύφεση στην χώρα μας, αφήνοντας πάνω 473.452 εργαζόμενους - ασφαλισμένους του ΙΚΑ στην ανεργία. 

Τη μείωση - σοκ (-35,48% στον αριθμό των επιχειρήσεων και κατά 24,81% στους εργαζόμενους) αποκαλύπτουν τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία από το μητρώο των εργοδοτών και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που επικαλείται η Ημερησία. 
 

Το παγκόσμιο σύστημα δημιουργεί σκλάβους του χρέους!

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν δημιουργεί βιώσιμη ευημερία, αλλά σκλάβους του χρέους, το βιοτικό επίπεδο των οποίων καταρρέει, όταν υποχωρήσει η ανάπτυξη.

“Σύμφωνα με μία παλαιά «πρακτική» των Εβραίων κοσμηματοπωλών, ποτέ δεν διαχωρίζεται το ιδιωτικό από το δημόσιο χρέος – ενώ θεωρείται εκ μέρους τους ότι, ο άνθρωπος ποτέ δεν μαθαίνει αυτόν τον άγραφο κανόνα.


Ανησυχεί η Παγκόσμια Τράπεζα για τις ΗΠΑ

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιονγκ Κιμ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες περνούν μια «πολύ επικίνδυνη» περίοδο μετά από την νέα αποτυχία των πολιτικών ηγετών των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό και στο ανώτατο όριο του χρέους. 

«Είμαστε τώρα πέντε ημέρες πριν την πολύ επικίνδυνη στιγμή» δήλωσε ο Κιμ κατά το κλείσιμο της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. 

ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ανατροπή έχει γίνει ήδη, ΔΕΝ υπάρχει επιστροφή!

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχει επιβιώσει ΤΙΠΟΤΑ από τα παλαιά... 

ΜΑΘΕΤΕ ότι ήδη η "προοπτική" που είχαμε μέχρι χθες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον.
 
"Αυτοί" έκαναν την αρχή... Δεν έχουν αφήσει ΤΙΠΟΤΑ όρθιο!

Ο Στουρνάρας κάνει τον… Γερμανό, για την έκθεση της Βουλής

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε οργισμένος με την έκθεση του ΔΝΤ και απάντησε με ανακοίνωση, τήρησε σιγή ιχθύος με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους.
Το μόνο που έγινε ήταν να επιβληθεί στην ανεξάρτητη αυτή αρχή, να δημοσιοποιεί μόνο ανά τρίμηνο απολογιστικά στοιχεία, επιβάλλοντας ένα είδος φίμωσης… 

ΙΟΒΕ: Αναθεώρηση προς το χειρότερο για ύφεση και ανεργία

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 4,8% και 5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -4,6%, αναμένει για φέτος το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ εκτιμά πως το ποσοστό της ανεργίας θα εκτιναχθεί στο 27,8%.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω - η ύφεση θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 5%, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Βαρουφάκης: Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πλέον τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα- Τους διαψεύδει η ΕΛΣΤΑΤ

Σε σφοδρή κριτική κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής προχωρά ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος τονίζει πως υπάρχει έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας.

Σε κείμενο του στο protagon με τίτλο «Δάκρυα, Αίμα, Αξιοπρέπεια», ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως «όταν ξέσπασε η Κρίση ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει κάτι πολύ σωστό: Το μέγιστο έλλειμμα του ελληνικού κράτους είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Ο τ. υπουργός αναφερόταν βέβαια στα στατιστικά στοιχεία του κράτους και στην αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τους εταίρους
μας ότι εννοούσαμε αυτά που λέγαμε».
 

«Για όλα φταίει η Γερμανία» δηλώνει ο οικονομολόγος Heiner Flassbeck

Στο οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε σημερα η Μπιεναλε της Αθήνας ο δίασημος οικονομολογος Heiner Flassbeck Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικών Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπoριο και την Ανάπτυξη και τέως επικεφαλης μακροοικονομολογος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικων Ερευνών, δεν δίστασε να τα επιρρίψει ευθύνες στη χωρα του.

ΔΝΤ: Mελετά εφάπαξ φόρο 10% στον ιδιωτικό πλούτο

Το σενάριο αυτό μελετά στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξιολογώντας τα υπέρ και τα κατά... μίας τέτοιας απόφασης.
Το ΔΝΤ παρατηρεί πως η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε πολλές χώρες έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδιαφέρον για ένα «φόρο κεφαλαίου», έναν εφάπαξ φόρο στην ιδιωτική περιουσία, ως ένα ιδιαίτερο μέτρο για την αποκατάσταση της διατηρησιμότητας του χρέους.